WhatsApp właśnie wprowadza przełomową funkcję, która pozwoli użytkownikom zachować większą prywatność. Od teraz zamiast ujawniać swój numer telefonu, będzie można korzystać z unikalnej nazwy użytkownika.

Proces rezerwacji swojego nicku jest niezwykle prosty. W aplikacji pojawi się specjalne powiadomienie nad listą czatów, które poinformuje o nowej opcji. Jeśli jednak nie widzicie takiego komunikatu, wystarczy przejść do Ustawienia > Konto > Nazwa użytkownika.

Do wyboru macie trzy ścieżki: można zaimportować swój nick z Facebooka lub Instagrama (obie platformy należą do Meta – właściciela WhatsAppa), bądź stworzyć własny, unikalny identyfikator. Wystarczy wpisać wymarzoną nazwę, a jeśli nie jest jeszcze zajęta, zatwierdzić ją przyciskiem Zapisz. Dla tych, którzy nie mają pomysłu, WhatsApp oferuje generator nazw, choć w niektórych wersjach aplikacji może on jeszcze nie działać.

Nazwy użytkowników – co dalej?

Na razie możliwość rezerwacji nazw użytkowników jest dostępna, ale dopiero w późniejszym terminie w tym roku WhatsApp pozwoli ukrywać swój prawdziwy numer i używać wyłącznie wybranego nicku podczas rozmów. Dokładna data wdrożenia tej funkcji nie została jeszcze ujawniona.

Warto podkreślić, że nadal do założenia konta będziemy potrzebować numeru telefonu. Nowa opcja ma dać użytkownikom kontrolę nad tym, kto zna ich numer – szczególnie w dużych grupach czy przy nowych kontaktach, gdzie można po prostu podać swoją nazwę użytkownika zamiast ciągu cyfr.

Dodatkowo, nowe rozwiązanie uprości dodawanie kontaktów – zamiast długiego numeru wystarczy wpisać nazwę użytkownika. Najważniejsze, że WhatsApp nie zamierza przekształcać się w platformę społecznościową, dlatego nie pojawi się funkcja wyszukiwania osób po nickach.

Większa prywatność w centrum uwagi

Nowa funkcja powstała z myślą o ochronie prywatności użytkowników. Wyszukiwanie po nazwach użytkowników mogłoby sprzyjać niechcianym kontaktom, dlatego WhatsApp chce ograniczyć możliwość nawiązywania rozmów jedynie do osób, które sami znamy i którym podaliśmy swój nick.

Co więcej, użytkownicy będą mogli ustawić 4-cyfrowy klucz do swojego identyfikatora, który będzie wymagany, aby ktoś mógł się z nimi skontaktować. Ta funkcja aktywowana jest w sekcji Kontakt za pomocą użytkownika, a domyślnie ustawiona jest na Wszyscy. Taki dodatkowy kod to zabezpieczenie na wypadek, gdyby nasz nick trafił w niepowołane ręce lub został udostępniony przez znajomych.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version